Zachte snoei

Zachte snoei

In de wijngaard hanteren we de zachte snoei. Dit is een manier van leiden en snoeien die de afgelopen 10 jaar in Europa en daarbuiten steeds meer toegepast wordt. Simonit & Sirch, twee Italiaanse wijnboeren, hebben deze methode de afgelopen 20 jaar nieuw leven ingeblazen.

Het is namelijk niet nieuw. In bepaalde traditionele wijnbouwstreken wordt deze methode al honderden jaren toegepast. In de moderne wijngaard is deze teeltwijze echter verdwenen vanwege de mechanisatie en de wens om uniforme planten te kweken. Het nadeel is dat in de moderne wijngaarden de druivenplanten elke 25 – 30 worden vervangen omdat de opbrengst sterk terugloopt. Dit heeft te maken met de vele snoeiwonden die jaarlijks gemaakt worden waarbij de sapstroom op den duur in de knel komt. Bovendien geven grote snoeiwonden aanleiding tot schimmelziekten zoals Esca waarbij de stok deels of helemaal afsterft.

De zachte snoei houdt rekening met de natuurlijke groei van de wijnstok door de snoeiwonden en de sapstroom ruimtelijk gescheiden te houden. De voedingstoffen en het water kunnen dan altijd de trossen bereiken en door de opbouw van vertakkingen krijgt men veel oud hout met de opslag van reservestoffen. Dit is een groot voordeel in de lente als de stokken gaan uitlopen.